Chilatherina axelrodi

Allen, 1980

 


Chilatherina axelrodi - © Foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

De mannen van Chilaterina axelrodi hebben een blauw-grijze lichaamskleur boven een zwartachtige midlaterale lijn en zilvergrijs eronder. De midlaterale streep is opgebroken in een aantal grote vlekken en er zijn verschillende donkere verticale strepen op de onderhelft van het lichaam. De rug-, anaal- en buikvin zijn geelachtig, de andere vinnen doorschijnend.

Vrouwen hebben een algehele zilverachtige kleur en zijn nogal gewoontjes vergeleken met de mannen. Mannen zijn helderder gekleurd en groter en breder gebouwd dan de vrouwen. Mannen kunnen een maximum grootte halen van 10cm, terwijl vrouwen doorgaans minder dan 8 cm blijven. Afzetten gebeurt doorgaans van oktober tot januari, waarbij de vrouwen tussen de 50 en 150 eitjes produceren, verdeeld over een periode van meerdere dagen. De eitjes kleven aan fijnbladige planten of tussen de wortels van drijvende vegetatie en komen met 7 tot 10 dagen uit.

 

Verspreiding en leefgebied

Chilatherina axelrodi werden voor het eerst verzameld in 1979 in de Yunkiri kreek, een zijrivier van de Pual River (voorheen Nemayer of Neumayer River), in de Bewani-bergen van Papua-Nieuw-Guinea. Deze locatie is ongeveer 40 km landinwaarts van de noordelijke kustplaats Vanimo, welke het dichtst is bij de westelijke Papuaanse grens. Vanimo is een tamelijk jonge vestiging; het werd gevestigd als een patrouille post en vervolgens verlaten en weer herbewoond gedurende een aantal keren tijdens de periode onder Australisch bestuur.

Pas nadat het Sepik district in 1967 werd verdeeld in oost en west, werd Vanimo de hoofdstad van wat toen het West Sepik district was en tegenwoordig de provincie Sandaun. Provincie Sandaun is de meest noordwestelijke provincie van Papua-Nieuw-Guinea. Het bestrijkt een gebied van 36.300 vierkante kilometer.

Chilatherina axelrodi werd aangetroffen in de buurt van onder het oppervlak groeiende vegetatie, ondergedompelde boomstammen en takken in een kleine, smalle, langzaam stromende regenwoud stroom. Het water op de verzamelplek was lichtelijk troebel en een temperatuur van 26 graden Celsius en een pH van 7,8 werden vastgelegd. Andere Regenboogvissen die in de stroom werden aangetroffen waren onder meer Chilatherina crassispinosa en Melanotaenia affinis. Chilatherina fasciata en Chilatherina lorentzi werden ook verzameld in de Pual River.

 

Opmerkingen

Een aantal levende exemplaren werd verzameld door Gerald Allen, Brian Parkinson en Peter Neusinger in september 1979, maar ongelukkigerwijs stierven alle dieren kort na aankomst in Australië. Gerry Allen keerde echter in 1982 terug en samen met Heiko Bleher verzamelde hij meer exemplaren, die later werden gekweekt en verdeeld onder hobbyïsten. In 1983 werden er nog meer levende exemplaren verzameld door Barry Crockford en mee teruggenomen naar Australië. Hoewel toch een tamelijk aantrekkelijke soort is het nooit populair geworden in de hobby, en kan als zeldzaam worden beschouwd. De soort werd benoemd ter ere van Herbert R. Axelrod die de fondsen voor de eerste verzamelexpeditie had verstrekt.

 

Literatuur

- Allen G. R. (1980). Chilatherina axelrodi, A New Species of Rainbowfish (Melanotaeniidae) From Papua New Guinea. Tropical Fish Hobbyist 28 (5): 48-55.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Jan Altink