Chilatherina pricei

Allen en Renyaan, 1996

 

Chilatherina pricei [Yapen eiland] - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Chilatherina pricei is een soort die kleine stroompjes bewoont en wordt ongeveer 7 tot 10 cm lang. Ze werden in 1996 beschreven door Gerald R. Allen en Samuel J. Renyaan op basis van 23 exemplaren verzameld tussen 1991 en 1995 uit de Reifafeif River nabij het dorp Warironi

op Yapen-eiland. Ze lijken sterk op Chilatherina fasciata van het noordelijke vasteland van Nieuw-Guinea, maar wijken af in kleur en hebben een kortere, stompere snuit waarbij de kaak de hoogte van het oog bereikt. De lichaamskleur is over het geheel zilvergrijs naar blauwachtig; de schubben op de rug soms met gouden of gele randen, breder op de boven- en onderrand van de schubben en zodoende een gele lengtestreep vormend tussen elke schubbenrij. De schubben op de staartwortel zijn soms geheel geel. Ze hebben ongeveer 5 tot 10 dofgrijze tot donkerblauwe dwarsstrepen op de onderhelft van de flanken tussen de basis van de buikvinnen en het midden van de anaalvin. Sommige individuen hebben 2 tot 6 kleine donkerblauwe vlekken op de midlaterale schubbenrij of de rij direct daarboven op de achterste lichaamshelft. De vinnen zijn hoofdzakelijk doorschijnend blauwachtig, behalve de rug- en anaalvinnen van volwassen mannen die vaak goudgeel zijn.

 

Verspreiding en leefgebied

Yapen-eiland is gelegen in Cenderawasih Bay (voorheen Geelvink Bay) boven de noordelijke kust van West-Papua. Het is een smal, langgerekt eiland met een centraal bergmassief, welke op sommige plekken stijgt tot een maximum hoogte van 1496 meter, en was ooit onderdeel van het vasteland van Nieuw-Guinea. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 2.424 km2. Het gebergte wordt doorsneden door talloze rivieren. De stromen stijgen in de steile bergen en duiken naar een relatief smalle (3 tot 5 km) kustvlakte.

Het leefgebied van de Reifafeif River is typerend voor talloze stromen op Yapen-eiland. De hoofdstroom van de Reifafeif River op de kustvlakte is ongeveer 15 tot 30 meter breed en in perioden dat er geen overstromingen zijn ongeveer 1 tot 2 meter diep. Watertemperaturen in juli 1995 varieerde van 24 tot 26 °C met een pH van 7,5 tot 8,1. Landinwaarts wordt de rivier snel smaller als hij de bergen nadert en wordt gekarakteriseerd door schilderachtige stroomversnellingen, watervallen en diepe poelen. Chilatherina pricei is veel voorkomend in de hoofdstroom, doorgaans boven rots- of keienbodems in het midden van de stroom scholend.

Hoewel de rivier door regenwouden en tuinen stroomt, is hij in het algemeen open voor zonlicht in de kustvlakte. Een andere regenboogvis, Melanotaenia japenensis, wordt soms aangetroffen bij Chilatherina pricei, maar lijkt meer algemeen in kleinere, beschaduwde zijrivieren dan in de hoofdstroom.

 

Opmerkingen

Deze soort werd vernoemd naar David Price, als erkenning van zijn geestdriftige interesse in de natuurlijke historie van Papoea-Nieuw-Guinea. Hij verzamelde de dieren die het voorbeeldtype zouden worden voor Chilatherina pricei. Deze soort is momenteel niet beschikbaar in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. and Renyaan, S. J. (1996). Chilatherina pricei, a new species of Rainbowfish (Melanotaeniidae) from Irian Jaya. Revue française d'Aquariologie 23 (1-2): 5-8.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Jan Altink