Melanotaenia arguni

Kadarusman, Hadiaty en Pouyaud, 2012
Arguni regenboogvis

 

Melanotaenia arguni (∧ male ∨ female) © B. Dwisusilo

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia arguni heeft een bruine grondkleur op de rugzijde; de schubben hebben een smalle, donkere omtrek. De onderste helft van het lichaam en de buik zijn wittig. Verder zijn er op de onderste helft smalle gelige strepen tussen elke horizontale rij schubben te zien. Direct achter het oog op het bovenste deel van het kieuwdeksel (operculum) bevindt zich een diffuse, donkere vlek. Een donkere middenstreep van een schaal breed strekt zich uit van de kieuwen tot het begin van de staartvin. De borstvinnen zijn doorschijnend; de overige vinnen hebben een grijze tint die naar boven toe donkerder wordt. De kleuren van de vrouwen zijn vergelijkbaar, maar bleker dan de mannetjes. Behalve de kleuring, die minder intens is bij de vrouwen, is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen te zien. Mannetjes missen de uitgesproken hoogte van het lichaam en de verlenging de vinstralen van de rug- en anaalvin. Dit is een ongewoon kenmerk voor Melanotaenia omdat mannetjes over het algemeen hoger gebouwd zijn dan vrouwen en een meer langwerpige en puntige vorm van de rug- en anaalvinnen hebben. De soort werd arguni genoemd naar de plaats waar de vis voor het eerst werd waargenomen (type lokaliteit).

Melanotaenia arguni is gerelateerd aan de vissoorten die voorkomen op het Bomberai-schiereiland en op Vogelkop- of Doberai-schiereiland in westelijk Nieuw-Guinea. Het Vogelkop-schiereiland vormt de noord-westkant van het eiland Nieuw-Guinea. In het oosten ligt Cenderawasih Bay en in het zuiden Bintuni Bay. Naar het westen, over de Dampier Strait ligt Waigeo Island. Batanta Island ligt vlak bij de noordwestelijke punt. Het schiereiland ten zuiden heet Bomberai.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia arguni is momenteel alleen bekend van de type lokaliteit. Jasu Creek is een stroom van minder dan 5 meter breed en stroomt naar de westelijke kant van Arguni Bay. Het leefgebied in de omgeving van Egerwara Village bestaat uit ondiep en langzaamstromend water boven een zanderige ondergrond in nieuwaangeplant bos en cacaoplantages.

 

Opmerkingen

Exemplaren van Melanotaenia arguni werden in november 2010 verzameld tijdens de Lengguru-Kaimana expeditie onder leiding van Balai Riset Budidaya Ikan Hias in Depok, Indonesië (BRBIH-KKP), de Akademi Perikanan Sorong, Indonesië (APSOR-KKP), de Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesië ( LIPI) en door het Institut de Recherche pour le Développement Montpellier, Frankrijk (IRD).

 

Literatuur

- Kadarusman, R.K. Hadiaty, G. Segura, G. Setiawibawa, D. Caruso & J. Pouyaud (2012) Four new species of Rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Arguni Bay, West Papua, Indonesia / Quatre nouvelles espèces de poissons arc-en-ciel (Melanotaeniidae) de la baie d'Arguni en Papouasie occidentale, Indonésie. Cybium, 36(2): 369-382.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Hans Booij