Melanotaenia batanta

Allen en Renyaan, 1998

 

Melanotaenia batanta - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia batanta heeft een blauwe lichaamskleur met donkere schubranden. De onderste helft van het lichaam is wit tot zilverachtig met een driehoekig grijs gebied aan de onderkant, boven de buikvinnen. Er zijn smalle oranje strepen zichtbaar tussen elke horizontale rij schubben op het bovenste tweederde deel van de zijden. De vis heeft een donkere vlek die bestaat uit een concentratie van melanoforen onmiddellijk achter het oog op het bovenste deel van het kieuwdeksel. De vinnen zijn voornamelijk doorschijnend met uitzondering van de rug-, anaal- en staartvinnen, die vaak een blauwachtige tint hebben. Er is weinig verschil tussen de mannen en de vrouwen, een ongewone eigenschap voor regenboogvissen. Mannen kunnen een maximale grootte van 10 cm bereiken, de vrouwtjes zijn meestal minder dan 8 cm lang.

 

Verspreiding en leefgebied

Voor zover bekend komen de vis alleen voor op Batanta Island van de Raja Ampat-eilanden, die direct ten westen van het Vogelkop-schiereiland liggen in West-Papoea. Batanta Island is de thuisbasis van drie afzonderlijke soorten regenboogvissen. Melanotaenia batanta werd gevangen in de Warmon Creek, aan de noordzijde van het eiland. De vissen werd alleen gevonden in een zeer klein deel van deze stroom, in feite in een 400 meter lange strook begrensd door brak mangrove water en een 10 meter hoge waterval stroomopwaarts. Vangsten boven de waterval leverden voornamelijk Sicydiine-grondels op (bekend om hun vermogen om te klimmen) en geen regenboogvissen. De stroom was helder en stroomde matig snel door primair regenwoud.

Raja Ampat, wat letterlijk vertaald “de vier koningen” betekent, is een groep eilanden die Waigeo, Batanta, Salawati en Misool omvat, en is gelegen ten westen van Sorong, aan de noordwest punt van het belangrijkste eiland van Nieuw-Guinea. De Raja Ampat zijn onmiddellijk ten westen van het vasteland van West-Papoea gelegen, tussen 0° 20' en 2° 15' zuiderlengte, en 129° 35' en 131° 20' oosterlengte. De archipel en de omliggende zeeën beslaan ongeveer 40.000 km2.

Batanta is een groot, smal eiland en wordt gekenmerkt door vele diepe baaien en onregelmatig gevormde eilandjes langs de noordelijke oever. Het is ongeveer 55 kilometer lang en 30 tot 35 kilometer breed. Het terrein bestaat voornamelijk uit steile kalksteen heuvels en bergen begroeid met ongerept regenwoud. Er zijn ten minste zes kleine rivieren op de noordelijke zijde, die allen afwateren in een smalle, maar goed ontwikkelde mangrove zone. Het zuidelijke gedeelte van het eiland is in het algemeen steiler dan het noorden en ontbeert grote stromen. Er is weinig mangrove aan deze kant en het regenwoud strekt zich uit tot de rand van de zee.

 

Opmerkingen

Deze soort is batanta genoemd, als verwijzing naar de locatie. Er zijn tot nu toe geen levende exemplaren gevangen voor de aquariumhobby. Deze soort moet niet worden verward met een andere soort regenboogvis die in de hobby wordt verspreid als de Batanta Island-regenboogvis (Melanotaenia synergos).

 

Literatuur

- Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1998). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya, Indonesia. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 3(2): 69-80.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange