Melanotaenia caerulea

Allen, 1996

 

Melanotaenia caerulea - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

De Melanotaenia caerulea heeft een heldere iriserende blauwe lichaamskleur aan de zijkanten en achterkant, overgaand in witte of roze naar de buik toe. Er loopt een vage donkerblauwe midlaterale band op de achterste helft van het lichaam, ongeveer een rij schubben breed. Elke horizontale rij schubben op het blauwe gedeelte van het lichaam is gescheiden door een smalle roze-oranje streep. Er loopt een korte bruine streep, ongeveer ter breedte van de pupil van de achterkant van het oog naar het gebied net boven de borstvin. De streep loopt verder als een paar smalle bruine strepen op de bovenste en onderste rand van de midlaterale streep, en zijn verbonden met de midlaterale band zoals hierboven vermeld. De vinnen zijn blauwachtig tot doorzichtig, de voorste rand van de eerste rugvin en buitenste delen van de tweede rug- en anaalvin zijn bij de mannen soms roodachtig of vaal zwart. De buikvinnen zijn voornamelijk grijs tot rood, maar soms een beetje zwartig tot rood. De borstvinnen zijn doorschijnend. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 8 cm, maar vrouwtjes zijn meestal minder dan 6 cm lang. Mannen zijn over het algemeen hoger gebouwd en hebben wat meer verlengde rug- en anaalvinnen die enigzins puntig naar achteren uitlopen. Vrouwen hebben kleinere afgeronde rug- en anaalvinnen.

 

Verspreiding en leefgebied

Deze soort werd in Papoea-Nieuw-Guinea op verschillende locaties gevangen, in het bovenste en middelste gedeelte van het Kikori-afwateringssysteem, verspreid over een afstand van ongeveer 125 km. Ze bewonen kleine zijriviertjes die door het regenwoud stromen, behalve op één plaats waar ze werden gevangen in een getijdekreek in open zonlicht.

De waterkwaliteit van de hoofdrivieren Tagari Hegigio en de stroomgebieden van de Kutubu-Digimu-MUBI-meren zijn typerend voor andere grote rivieren in Papoea-Nieuw-Guinea die een neutrale tot mild-alkalische pH hebben (pH 7,4 tot 8,2) en waarbij calciumbicarbonaat de overhand heeft. Deze eigenschappen zijn een indicatie dat het water afkomstig is uit een kalkstenen stroomgebied. De lagere calciumconcentratie, alkaliteit en hardheid van de Ai'io River, die water afvoert naar het bovenste deel van de Hegigio River, weerspiegelt waarschijnlijk het overwegend vulkanische en sedimentaire terrein op deze locatie. De hardheid van het water in alle rivieren, met uitzondering van de Ai'io-River (31 mg / l CaCO3) is matig (60 tot 119 mg / l CaCO3) tot hard (120 tot 179 mg / l CaCO3). De geleidbaarheid is over het algemeen vergelijkbaar in alle stromen, met een gemiddelde waarden variërend tussen 167 en 267 mS.

 

Opmerkingen

De Melanotaenia caerulea is 'caerulea' genoemd (Latijns: blauw) verwijzend naar het karakteristieke kleurenpatroon. Deze soort is op dit moment niet beschikbaar in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1996). Two new species of rainbowfishes (Melanotaenia: Melanotaeniidae), from the Kikori River system, Papua New Guinea. Revue française d'Aquariologie. 23(1-2): 9-16.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange