Melanotaenia ericrobertsi

Allen, Unmack en Hadiaty, 2014
Suswa regenboogvis

 

Melanotaenia ericrobertsi - photo© Taoyeah Deng

 

Soortbeschrijving

Het bovenste deel van de kop van Melanotaenia ericrobertsi en het eerste deel van de rug zijn groen-bruin van kleur. De lichaamskleur is mauve tot geelachtig, meestal met smalle oranje strepen tussen elke horizontale rij schubben die smalle bruine marges hebben. Hierdoor lijkt het of er een soort net over de vis ligt. Er is een zwarte vlek ter grootte van 3-4 schubben zichtbaar achter de aanzet van de borstvinnen. Ook op het onderste tweederde deel van de staartwortel is zo'n zwarte vlek aanwezig. De kop toont een brede, zwarte streep achter het oog, die zich uitstrekt tot op de achterkant van het kieuwdeksel (operculum), meestal met een zilverachtige gele of roodachtige vlek direct eronder. De rest van het operculum en de aangrenzende wang zijn schemerig grijs. De borst- en buikvinnen zijn roodachtig met een smalle witte rand op de rugvin. Daartegenaan ligt een zwarte streep op de tweede rugvin van de volwassen vissen, maar die is vaak slecht ontwikkeld. De borstvinnen zijn doorschijnend. Jonge exemplaren, ongeveer 5 cm totale lengte, zijn vergelijkbaar, maar meestal roze in plaats van geel. Typische Melanotaenia-verschillen bestaan uit een dieper lichaam, een grotere eerste rugvin en langere, zachte vinstralen in de rug- en anaalvin. Mannetjes vertonen gewoonlijk de langste anale vinstralen aan het begin van de vin. Bij de vrouwen is dat meer in het midden van de vin.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia ericrobertsi is momenteel alleen bekend uit de omgeving van Suswa Village, dat gelegen is in de uitlopers van het Tamrau-gebergte op een hoogte van ongeveer 176 meter, ongeveer 120 km ten oosten van de stad Sorong. De type lokaliteit (plaats waar de vis het eerst werd gevonden) maakt deel uit van het uitgebreide Kladuk-riviersysteem en ligt ongeveer 215 km stroomopwaarts van de monding van Karabra aan de zuidkust van het Vogelkop schiereiland. De waterstroom, die varieerde van ongeveer 15 tot 30 meter in de breedte, liep door het regenwoud en had een grind- en zandbodem met minimale waterplanten. De temperatuur was 27-28 graden Celsius en er werd een pH-waarde van 7,5 gemeten op het tijdstip van verzamelen.

 

Opmerkingen

Melanotaenia ericrobertsi is vernoemd ter ere van Eric Roberts, een piloot van Associated Mission Aviation (AMA), provincie Papoea, Indonesië. Eric is een liefhebber van aquariumvissen, die levende exemplaren verzameld en verantwoordelijk is voor de introductie van deze soort in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen G.R., P.J. Unmack and R.K. Hadiaty (2014). Three new species of Rainbowfishes (Melanotaeniidae) from the Birds Head Peninsula, West Papua Province, Indonesia. aqua, International Journal of Ichthyology 20(3): 139-158.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Hans Booij