Melanotaenia iris

Allen, 1987

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia iris is zeer nauw verwant aan Melanotaenia goldiei, een wijdverspreide soort in het zuiden van Nieuw-Guinea, maar verschilt in kleur en patroon met meer zachte stralen in de tweede rugvin; 17 tot 20 versus 12 tot 17, meestal 14 tot 16. Bovendien heeft de eerste meer schubben die het suboperculum en preoperculum (onderdelen van het kieuwdeksel [operculum]) bedekken; ongeveer 30 tot 40 versus 15 tot 25. De middenstreep verschilt ook tussen de twee soorten. De streep loopt door en is van gelijke breedte bij Melanotaenia iris, maar bij Melanotaenia goldiei is de streep over het algemeen afwezig of zeer zwak aanwezig over een ruimte van ongeveer 8-10 schubben. De streep verschijnt dan opnieuw onder de aanzet van de zachte rugvin, en wordt op zijn breedst op de staartwortel.

Volwassen mannetjes zijn blauwachtig op het bovenste deel van achterzijde en wit op het onderste gedeelte met een levendig donkerblauwe streep (ongeveer 2 schubben breed) op het midden van de zijkanten. Er loopt ook een aantal smalle, roodoranje strepen tussen elke schubrij boven en onder de blauwe middenstreep en een in het midden van deze streep die bijzonder opvalt. De vinnen zijn dof blauwgrijs met witte buitenste randjes; de buikvinnen zijn wit; de borstvinnen doorschijnend. De kleuren van levende vrouwen zijn onbekend.

 

Strickland River - © foto: Graham Weston

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia iris bewoont de zijriviertjes van het bovenste gedeelte van het stroomgebied van Strickland River in het zuidwesten van Papoea-Nieuw-Guinea. Strickland River is een grote zijrivier van de Fly River.

 

Opmerkingen

De soort is alleen bekend van vijf exemplaren die door D. Gwyther verzameld zijn in 1984 uit Logatyu River, een zijrivier van Strickland River in de buurt van Wankipe, Papoea-Nieuw-Guinea. Op het moment komen ze niet voor in de aquariumhobby. De soort is naar Iris (godin van de regenboog) vernoemd en verwijst naar de gemeenschappelijke benaming voor de familie waartoe ze behoren.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1987) Melanotaenia iris, a new freshwater rainbowfish (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea with notes on the fish fauna in head waters. Japanese Journal of Ichthyology 34 (1): 15-20.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange