Melanotaenia mubiensis

Allen, 1996

 

Melanotaenia mubiensis - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Op de bovenste helft van hoofd en rug is Melanotaenia mubiensis blauw-groen gekleurd, vaak met een gouden glans aan de voorzijde. De onderkant is enigszins wit. Een donkerblauwe middenstreep strekt zich uit van de achterrand van het oog tot aan de basis van de staartvin, ongeveer een schubrij breed aan de voorzijde en twee schubben breed bij de staartwortel. Er liggen 6 à 7 bleekoranje strepen tussen elke horizontale rij schubben op de bovenste helft van het lichaam. Er loopt een gelige streep van een schub breed - onmiddellijk onder de donkere middenstreep - vanuit de basis van de borstvin tot aan het midden van de anaalvin. Er is ook een grote oranje vlek ter grootte van de pupil op het bovenste deel van het kieuwdeksel zichtbaar. De iris van het oog is goudgeel. De eerste rugvin is bleekgroen of blauw. De tweede rugvin en de anaalvin zijn zwart, aan de basis enigszins blauw. De staartvin is blauwachtig tot doorzichtig, de bovenste en onderste randjes donker. De buikvinnen zijn doorschijnend met een donkere voorste rand. De borstvinnen zijn voornamelijk doorschijnend. Het vrouwtje kleurt over het algemeen minder intens en alle vinnen zijn voornamelijk doorschijnend of blauwachtig. De mannetjes zijn over het algemeen hoger gebouwd en hebben meer langwerpige, enigszins puntig gevormde achterkanten van de zachte rug- en anaalvinstralen.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia mubiensis werd verzameld in Papoea-Nieuw-Guinea uit een relatief klein deel van het midden van het Kikori-afvoersysteem, verspreid over een afstand van ongeveer 20 km. Alle locaties waren zijrivieren van de Mubi River, een van de belangrijkste zijrivieren van de Kikori, en de uitlaat voor Lake Kutubu, dat ongeveer 70 km verder stroomopwaarts ligt van de verzamelplaatsen.

 

Zijrivier van de Kikori River

 

Opmerkingen

Deze soort is mubiensis genoemd als verwijzing naar de plaats waar de type exemplaren werden verzameld. Tot op dit moment zijn er geen levende exemplaren verzameld voor de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1996). Two new species of rainbowfishes (Melanotaenia: Melanotaeniidae), from the Kikori River system, Papua New Guinea. Revue française d'Aquariologie 23 (1-2): 9-16.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange