Melanotaenia salawati

Kadarusman, Sudarto, Slembrouck en Pouyaud, 2011

 

Melanotaenia salawati (man) - image© B. Dwisusilo

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia salawati heeft een basislichaamskleur die over het algemeen azuurblauw is aan de rugzijde; lichaamsschubben met een precieze donkere omtrek; onderste helft van het lichaam en buik witachtig tot licht neonblauw met rechthoekige blauwe vlek die zich uitstrekt van net onder de borstvinbasis tot boven het midden van aarsvin; een smalle gouden streep tussen elke horizontale rij schubben op de bovenste helft van het lichaam; een diffuse donkere vlek direct achter de ogen op het bovenste deel van de kieuwdeksel; een diffuse donkere midlaterale streep van ongeveer een schub breed aan het begin tot drie schubben breed aan de basis van de staartvin; 2-3 diffuse smalle lijnen in het middelste gedeelte van het lichaam die zich ventraal uitstrekken vanaf de midlaterale streep; borstvin is doorschijnend met enkele melanoforen tussen de stralen; overige vinnen hebben een gouden tint intenser wordend van de basis naar de top. Over het algemeen is de kleur van de vrouwelijke vissen vergelijkbaar, maar bleker dan de mannetjes.

Naast de kleuring, die minder intens is bij de vrouwelijke exemplaren, lijkt er weinig verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke vissen te zijn. Mannetjes missen de uitgesproken diepte van het lichaam en de verlenging van de dorsale en anale vinstralen. Dit is een ongebruikelijke verschijning voor Melanotaenia-soorten, want de mannetjes zijn over het algemeen juist hoger gebouwd dan vrouwen en hebben een meer langwerpige en puntige vorm op de zachte dorsale en anale vinnen.

De soort werd 'salawati' genoemd, een verwijzing naar de type-lokaliteit op het eiland met de naam Salawati in de Raja Ampat Island Group, liggend direct ten westen van het Vogelkop-schiereiland.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia salawati is momenteel alleen bekend uit de Doktor Creek, stromend op het noord-westelijke deel van het eiland Salawati in de buurt van Waipule Village. De rivier bestaat uit helder, ondiep en snelstromend water over metamorfe grind en kiezel in dicht woud. De naam "doktor" werd gegeven door de lokale bevolking van de rivier (d.w.z. Kali Doktor) als toespeling op de eigenschappen van het water, dat bekendstaat om de geneeskracht van oppervlakkige verwondingen.

 

Melanotaenia salawati (vrouw) - image© B. Dwisusilo


Opmerkingen

Melanotaenia salawati werd verzameld op het eiland Salawati (Raja Ampat) tijdens een ichtyologisch onderzoek in 2008. Verschillende wetenschappelijke expedities zijn sinds 2007 gedaan door het Institut de Recherche pour le Développement, de Akademi Perikanan Sorong en de Badan Riset Kelautan dan Perikanan in Depok.

 

Literatuur

- Kadarusman, Sudarto, J. Slembrouck en L. Pouyaud (2011) Beschrijving van Melanotaenia Salawati, een nieuwe soort van regenboogvissen (Melanotaeniidae) van Salawati Island, West-Papoea, Indonesië. Cybium 35 (3): 223-230.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Marck Knevel