Melanotaenia wanoma

Kadarusman, Segura & Pouyaud, 2012

 

Melanotaenia wanoma (∧ male ∨ female) © B. Dwisusilo

 

Soortbeschrijving

De kleur van volwassen mannetjes is bruinachtig bovenop de rug; lichaamsschubben met een smalle bruine rand; onderste helft van het lichaam en buik witachtig; een vage donkere vlek direct achter het oog op het bovenste deel van het kieuwdeksel; een gouden vlek in het middelste deel van het kieuwdeksel; een brede en ovale blauwe vlek die reikt vanaf net onder de basis van de borstvinnen tot boven het midden van de aarsvin; 8 tot 9 smalle oranje strepen tussen elke schubbenrij; een donkere streep midden over het lichaam die reikt van de bovenkant van het kieuwdeksel tot de basis van de staartvin, de streep min of meer ononderbroken op de achterste helft van het lichaam en ongeveer 1,5 schub wijd op de staartwortel; borstvinnen doorzichtig; buikvinnen oranje; rug- en aarsvinnen bruin met geelachtige tot oranje tint tussen de stralen en gemarkeerd met een prominente witte zoom met roodachtige uiteinden. Basiskleur van de vrouwtjes komt overeen maar is bleker dan de mannetjes met een dunne zoom op zowel de rug- als aarsvinnen.

Zoals vele Melanotaenia hebben volwassen mannetjes een neiging om dieper van lichaam te zijn dan vrouwtjes (30.8-32.8 vs. 28.7-31.7% SL) en hebben een langere en meer puntige vorm aan de achterzijde van de zachte rug- en aarsvinnen. De langste zachte rugvinstralen van mannetjes zitten in het achterste deel van de vin, in tegenstelling tot die van vrouwtjes, waar ze in de voorste helft van de vin zitten. De achterste punt van de rugvin reikt voorbij de staartwortel voor mannetjes en slechts tot de helft van de staart voor de vrouwtjes. Ook reikt de achterste punt van de aarsvin tot de helft van de staart voor mannetjes en slechts een derde voor de vrouwtjes. De soort heet wanoma wat verwijst naar het dorp Wanoma dat ongeveer 16 km noordwaarts in Arguni Bay ligt.

Melanotaenia wanoma is verwant aan de soorten die voorkomen op het Bomberai Peninsula en op het Vogelkop schiereiland (of Doberai Peninsula) ver in het westen van Nieuw-Guinea. Het Vogelkop schiereiland vormt het noordwestelijk einde van het eiland van Nieuw-Guinea. Naar het oosten is Cenderawash Bay en naar het zuiden Buntinu Bay. Naar het westen, over de Dampier Strait is Waigeo Island en Batanta Island ligt net noordwestelijk van de punt. Het zuidelijk schiereiland is Bomberai Peninsula.

 

Verspreiding & Leefomgeving

Melanotaenia wanoma is momenteel alleen bekend van de typelocatie, een karstbron stammend van de noordoostelijke kant van de Kaimana Anticline. Wermura Creek is ook een kort en onderbroken hydrologisch systeem net als de Gebiasi Creek. Beide kreken liggen slechts 4 km uiteen maar stammen van verschillende geologische fouten. Wermura Creek komt uit een kleine grot en stroomt dan ongeveer 200 m verder totdat hij verdwijnt in een onderaardse pijp. De kreek komt weer te voorschijn na 1 km in de mangrove uit een grote grot en stroomt in de Arguni Bay. De typelocatie (hoogte 42 m) is een kristalheldere stroom, smal (tot ongeveer 1 m breed), relatief ondiep (tot ongeveer 1 m) en stroomt in het oerwoud.

 

Opmerkingen

Exemplaren van Melanotaenia wanoma werden verzameld in november 2010 gedurende de Lengguru-Kaimana Expedition geleid door Balai Riset Budidaya Ikan Hias in Depok, Indonesië (BRBIH-KKP), de Akademi Perikanan Sorong, Indonesië (APSOR-KKP), de Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesië (LIPI) en door het Institut de Recherche pour le Développement Montpellier, Frankrijk (IRD).

 

Literatuur

- Kadarusman, R.K. Hadiaty, G. Segura, G. Setiawibawa, D. Caruso & J. Pouyaud (2012) Four new species of Rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Arguni Bay, West Papua, Indonesia / Quatre nouvelles espèces de poissons arc-en-ciel (Melanotaeniidae) de la baie d'Arguni en Papouasie occidentale, Indonésie. Cybium, 36(2): 369-382.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Eric van de Meerakker